Grensoverschrijdende samenwerking op de arbeidsmarkt centraal

In het kader van een kabinetsvergadering van de deelstaatregering in Oldenburg lieten de minister-president en de deelstaatministers zich informeren over actuele ontwikkelingen binnen de grensoverschrijdende samenwerking.

Landesbeauftragter Franz-Josef Sickelmann lichtte om te beginnen de speerpunten en doelstellingen van het INTERREG-programma toe. Behalve de initiatieven binnen belangrijke branches in de regio ondersteunt de deelstaat Niedersachsen samen met de Noord-Nederlandse provincies Drenthe, Groningen en Fryslân ook de samenwerking wat betreft het versterken van de grensoverschrijdende arbeids- en onderwijsmarkt. In het Koepelproject Arbeidsmarkt Noord worden de uiteenlopende uitdagingen van Nederlandse en Duitse kant, het bestaande aanbod aan arbeidskrachten, het tekort aan vakmensen net als de eisen op het gebied van onderwijs en het erkennen van diploma’s gezamenlijk opgepakt. In verschillende deelprojecten en initiatieven werken de arbeidsmarkt- en onderwijspartners in het Koepelproject Arbeidsmarkt Noord samen om oplossingen te ontwikkelen welke in de praktijk getest en uitgevoerd worden. Eén van deze deelprojecten is het project Sorgen für, sorgen dass.

Samen met stagiaires presenteerden de Provincie Drenthe, het Bezirksverband Oldenburg (BVO) en het Netwerk voor zorg- en welzijnsopleidingen ZON de activiteiten van het project “Sorgen für, sorgen dass…”. De stagiaires deden verslag van hun positieve ervaringen bij hun werkzaamheden in het buurland. Bovendien maakte de BVO de werkgevers in de zorgsector er op attent dat door de grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit het tekort aan vakmensen in deze sector weer in balans kan komen. De ervaringen van stagiaires, de onderwijsinstellingen en de werkgevers hebben de betrokkenen vastgelegd in een korte film die de leden van het kabinet eveneens te zien kregen.

 

Foto's

« Terug naar het nieuwsoverzicht